"Το 5ο Κύμα" (Βιβλίο 1ο από 3α) του Rick Yancey



Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Μετά το 1ο κύμα, το μόνο που έμεινε είναι το σκοτάδι.
Μετά το 2ο, επέζησαν μόνο οι τυχεροί.
Μετά το 3ο, ένας μόνο κανόνας ισχύει: Μην εμπιστεύεσαι κανέναν.
Η Κάσσι τρέχει να ξεφύγει. Μόνη, σε έναν έρημο αυτοκινητόδρομο. Τα πλάσματα έχουν ανθρώπινο παρουσιαστικό και τριγυρίζουν στην ύπαιθρο σκοτώνοντας και σκορπίζοντας τον τρόμο. Η Κάσσι ξέρει πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει είναι να μείνει μόνη, ώσπου συναντάει τον Ιβάν Γουόκερ. Γοητευτικός και μυστηριώδης, ο Ίβαν ίσως είναι η μοναδική ελπίδα της για να σώσει τον αδελφό της - ή ακόμα και για να σωθεί η ίδια. Όμως η Κάσσι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και στην απελπισία, ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Θα τα παρατήσει ή θα υψώσει το ανάστημά της;




Λίγα λόγια από εμένα:

  Το 1ο Κύμα βύθισε τη Γη στο σκοτάδι. Το 2ο Κύμα και οι πλημμύρες εξαφάνισαν τις παράκτιες πόλεις. Μετά το 3ο Κύμα και τον θανατηφόρο ιό, κατάφερε να παραμείνει ζωντανό μόνο το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 4ο Κύμα έφερε έναν καινούριο κανόνα στο προσκήνιο: Μην εμπιστεύεσαι κανέναν! Για το 5ο Κύμα κανένας δε γνωρίζει τίποτα, αλλά έρχεται. Η δεκαεξάχρονη Κάσσι, παρέα με το Μ-16 της κι ένα λούτρινο αρκουδάκι, τρέχει να ξεφύγει σε έναν έρημο αυτοκινητόδρομο. Ξέρει πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει και να καταφέρει να βρει τον πεντάχρονο αδερφό της είναι να παραμείνει μόνη της. Μέχρι που συναντάει τον μυστηριώδη Ίβαν Γουόκερ, ο οποίος ίσως είναι η μοναδική ελπίδα για να σωθούν η ίδια και ο αδερφός της. Σε έναν κόσμο που καταρρέει, η Κάσσι θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και στην απελπισία, ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο….

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Προσωπική γνώμη:

  Ήρθε η ώρα να γράψω κι εγώ τη δική μου άποψη γα αυτό το βιβλίο. Μια κριτική που πολλοί μου ζητάτε. Παρόλο που έχει περάσει καιρός που το διάβασα, ομολογώ πως το πήρα πολύ διστακτικά στα χέρια μου μα όπως τελικά εξελίχθηκαν τα πράγματα χαίρομαι που τελικά το έκανα το πήρα. Ξετρελάθηκα μ' αυτό το βιβλίο. Το λάτρεψα όσο τίποτα άλλο και ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενο. Οι χαρακτήρες ήταν πολύπλευροι, η πλοκή ήταν γεμάτη δράση και ένταση.


  Το βιβλίο "Το 5ο Κύμα" είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο με μια πολύ ωραία δομημένη ιστορία και αρκετές ανατροπές. Μου άρεσε ιδιαίτερα η αμφιβολία, το σκοτάδι και τρόμος που υπήρχε στην ατμόσφαιρα. Ότι τίποτα δεν ήταν σίγουρο, κανείς δεν ήταν ασφαλής και πάνω από όλα, δεν ήξερες ποιος ήσουν πλέον. Με όλα αυτά τα "Κύματα" οι άνθρωποι που κατάφεραν να επιβιώσουν έχαναν τον εαυτό τους. Και γίνονταν κάποιοι άλλοι. Το συναρπαστικό ήταν το να ανακαλύψουν αυτοί αλλά και εμείς το τι γίνονταν. 


   Έπειτα, κάθε εφηβικό βιβλίο που σέβεται τον εαυτό του επιβάλλεται στην σήμερον εποχή να έχει και το ρομάντζο του. Το οποίο μάλιστα στην συγκεκριμένη ιστορία έχει "χτιστεί" σε πολύ γερές βάσεις. Ο συγγραφέας έκανε τους χαρακτήρες και το περιβάλλον τόσο αληθινό που ήταν λες και μπορούσες να νιώσεις τα αισθήματα τους. Τον πόνο, την λύπη, το πάθος και την αγάπη. Το ίδιο συμβαίνει και με την δράση που χτυπούσε κόκκινο συνέχεια και που μας έκοβε την ανάσα.


  Ακόμα, μου άρεσε η ιδέα που ήθελε να δώσει ο Rick Yancey για το σωστό και το λάθος. Είναι σωστό να σκοτώσεις έναν άνθρωπο όταν δεν είσαι σίγουρο εκατό τις εκατό ότι είναι ένας από τους Άλλους; Είναι λάθος το να εμπιστευτείς έναν από τους Άλλους όταν θέλει να σε βοηθήσει; Είναι σωστό να σώσεις έναν από τους Άλλους και να αφήσεις πίσω έναν "δικό" σου; Είναι λάθος το να ερωτευτεί και να πιστέψεις αυτόν που σε μισεί; Αυτά ήταν ερωτήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι χαρακτήρες μας και που έπρεπε να έρθουν αντιμετωπίσουν μέσα σε λεπτά ή δευτερόλεπτα. Γιατί ο πόλεμος δεν περιμένει κανέναν.


  Επίσης, πολύ έξυπνο ήταν που βλέπαμε διαφορετικές οπτικές γωνίες της ιστορίας. Μπορούσαμε να αντικρίσουμε διάφορες καταστάσεις με διαφορετική ψυχολογία και με διαφορετικούς στόχους. Βλέπαμε μέσα από τα μάτια της Κάσσι και του Ζόμπι, ο οποίος ήταν ο λιγότερο αγαπημένος μου χαρακτήρας. Το ποιο ωραίο με την Κάσσι θεωρώ πως ήταν ότι ήταν αυθεντική. Ότι είχε αυτογνωσία και τσαγανό. Πράγματα που τα εκτιμώ πολύ από έναν χαρακτήρα που θα έφερνε όλον τον κόσμο ανάποδα για να προστατέψει αυτούς που αγαπά.


   Και αυτό ήταν αγαπημένοι μου αναγνώστες. Ελπίζω να σας άρεσε η κριτική μου. Ανυπομονώ να ακούσω την γνώμη σας για την άποψη μου, για το βιβλίο και για την ταινία που έρχεται στις αρχές του 2016. Πρωταγωνίστρια μας θα είναι η πολύ αγαπημένη Chloe Grace Moretz, την οποία ανυπομονώ να δω να παίζει την γενναία Κάσσι. Είμαι σίγουρη πως θα καταφέρει να την ερμηνεύσει τέλεια.


Το πρώτο official sneak peek της ταινίας:


Το book trailer του βιβλίου:


Η Chloe που λέει ότι το πρώτο trailer της ταινίας
 έρχεται αυτόν τον μήνα:


Σχόλια

  1. Χρυσα μου αρεσε πολυ η κριτικη σου! Εχω το βιβλιο αλλα δεν σκεφτηκα ποτε να το διαβασω! Τωρα ομως που ακουσα αυτα τα ωραια λογια σιγουρα θα του ριξω μια ματια!!!😉😉😃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Μαρία Αλεφάντου,
      Χαίρομαι πού που σου άρεσε το βιβλίο και που σε έπεισα να του ρίξεις μια ματιά. Ελπίζω να σου αρέσει. <3

      Διαγραφή
  2. Ουάου!!! Φαίνεται ΤΕΛΕΙΟ!!!! Την ταινία θα την δω σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Efthymia Liagka,
      Ελπίζω να σου αρέσει και η ταινία και το βιβλίο. <3

      Διαγραφή
  3. Χωρίς λόγια... Μόνο ενθουσιασμός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω απολυτως με την κριτικη σου! Πολυ καλο βιβλιο!!! Απλως αυτο που με εκανε να μην το αγαπησω εντελως, ηταν η εξης ερωτηση που μου ερχοταν συνεχως στο μυαλο :
    ''Και γιατι οι εξωγηινοι να μας καταστρεψουν με κυματα... ενω καλιστα θα μπορουσαν να μας 'καθαρισουν' με τη μια???''

    Δεν ξερω αν συμφωνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Χαίρομαι που συμφωνούμε. Και εγώ το σκεπτόμουν αυτό ενώ διάβαζα το βιβλίο. Αλλά νομίζω ότι ξέρω την απάντηση. Μας χτυπούσαν με κύματα γιατί ήθελαν να δουν πόσο θα αντέχαμε. Δεν νομίζω πως θέλουν σε αυτό το βιβλίο να μας κατακτήσουν. Νομίζω πως θέλουν να μας δοκιμάσουν.

      Διαγραφή
  5. Γεια, μόλις είδα το μπλογκ σου το λατρεία αμέσως!!! Έχω μια ερώτηση: το επόμενο βιβλίο ποτέ βγαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Lydia Sakkou,
      Χαίρομαι πάρα πολύ που σου αρέσει το blog μου. Το εκτιμώ πάρα πολύ που σας αρέσει η δουλειά μου. Αυτό το φθινόπωρο θα βγει το δεύτερο. <3

      Διαγραφή
  6. Ήταν τόοοοσο τέλειο! ο Ίβαν ήταν τόσο γλυκό;. αυτή ήταν εντελώς ηλίθια μερικές φορές. η αλήεθεια είναι πως στην ταινεία που θα βγει δεν έκανα και πολύ καλή επιλογή ηθοποιών. δίνουν προβάδισμα στον Μπεν βάζοντας πιο ωραίο ηθοποιό >:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Demy B.,
      Χαίρομαι που άρεσε τόσο και σε εσένα. <3 Εγώ δεν έχω την ίδια άποψη. Θεωρώ πως αυτός που παίζει τον Ιβαν είναι πολύ ωραίος αλλά το ίδιο και αυτός που παίζει τον Μπεν. :)

      Διαγραφή
  7. Μόλις τελείωσα το βιβλίο… Ήταν τόοοοσο τέλειο! Ερωτεύτηκα τον Ίβαν.. Είναι το δεύτερο βιβλίο με εξωγήινους που διαβάζω και μου άρεσε η μορφή που έχουν η εξωγήινοι και θεώρησα αυτή την ιδέα του συγγραφέα πολύ έξυπνη. Περιμένω για την συνέχεια! Το 2 βιβλίο της σειράς στα ελληνικά πότε θα κυκλοφορήσει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Xristina Ko,
      Ο Ίβαν είναι έρωτας. <3
      Το 2ο βιβλίο υποτίθεται πως έπρεπε είδη να ήταν μεταφρασμένο. :(

      Διαγραφή
  8. Είδα επιτέλους την ταινία! Πραγματικά δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στον Evan και τον Ben. Είναι τόσο καλοί και οι δύο για διαφορετικούς λόγους. Μόλις τελείωσε, έτρεξα να μάθω τι γίνεται στα επόμενα, δεν κρατήθηκα. Τι χάλια που είναι το τέλος?! Αλλά και όμορφο ταυτόχρονα. Θα διαβάσω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα βιβλία! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) Κι εγώ μόλις είδα την ταινία -μου άρεσε πολύ- αλλά θα κρατηθώ για το τέλος περιμένοντας να διαβάσω όλη τη σειρά των βιβλίων.
      Αλλά χάλια τέλος, ε; Ωχ...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις