"Άγγελος και Δαίμονας" (Βιβλίο 1ο από 3α) της Laini Taylor



Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Μια φορά κι έναν καιρό, ένας άγγελος και ένας δαίμονας έπεσαν στα δίχτυα της αγάπης. Δεν είχαν καλό τέλος.
Πανέμορφα φτερωτά πλάσματα πέρασαν στη γη μια σχισμή του ουρανού και άφησαν το μαύρο αποτύπωμα της φλογισμένης παλάμης τους πάνω σε εξώπορτες σε ολόκληρο τον πλανήτη…
Μέσα στο σκοτεινό μαγαζί κάποιου δαίμονα, τα αποθέματα δοντιών λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα...
Στα φιδωτά δρομάκια της Πράγας, μια μαθήτρια Λυκείου Καλών Τεχνών θα μπλέξει στον πιο βάναυσο πόλεμο ενός άλλου κόσμου.


Λίγα λόγια από εμένα:

  Η ιστορία μας ξεκινάει στην Πράγα του σήμερα. Εκεί ζει η Καρού, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι με παράξενα μπλε μαλλιά και τατουάζ, με πιο περίεργα όλων, από ένα μάτι που κοσμεί την κάθε παλάμη της, τα οποία ούτε η ίδια γνωρίζει πότε και πως απέκτησε. Η Καρού φοιτεί  σε ένα σχολείο καλών τεχνών και η καλλιτεχνική της φύση είναι εξαιρετικό καμουφλάζ των ιδιαιτεροτήτων της, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορεί να αντιληφθεί κανείς με γυμνό μάτι. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζει ούτε ποια είναι, ούτε από που προέρχεται. Τα τρομακτικά και γοητευτικά συνάμα σχέδιά της που απεικονίζουν πλάσματα, με ανάμεικτα ζωώδη και ανθρώπινα χαρακτηριστικά, δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας της. Αυτά τα πλάσματα, οι χίμαιρες, είναι η μοναδική οικογένεια που γνώρισε ποτέ, εκείνοι που την μεγάλωσαν και την βοήθησαν να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Και μπορεί ποτέ να μην της έδωσαν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά της, μπορεί ο κόσμος της να μοιράζεται ανάμεσα σε μια ανθρώπινη μοναχική ζωή και το δωματιάκι του Μπρίμστοουν όμως, στον μικρό αυτό χώρο όπου είναι ξέχειλος από δόντια και μαγεία, η Καρού αισθάνεται ασφαλής κι ευτυχισμένη. Είναι στα αλήθεια όμως;


Προσωπική γνώμη:

  Η τριλογία "Άγγελος και Δαίμονας", στα αγγλικά "Daughter of Smoke and Bone", μου συστήθηκε με το πρώτο βιβλίο της, πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2011. Βρέθηκε κατευθείαν, από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στην λίστα "New York times Besteller", απέσπασε ενθουσιώδης κριτικές. Ανακηρύχτηκε έκτο στην λίστα του Amazon για τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς και πρώτο στην κατηγορία Young Adult, έχοντας πολύ μεγάλους αντιπάλους όπως την "Απόκλιση" και την "Μις Πέρεγκιν: Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά". Αυτό το βιβλίο όμως με μάγεψε και με έπεισε να το πάρω τη στιγμή που διάβασα αυτήν τη φράση, "Once upon a time, an angel and a devil fell in love. It did not end well". Δεν ήθελα παραπάνω από αυτήν τη φράση για να βάλω το βιβλίο στη λίστα μου και αργότερα να το αγοράσω μαζί με δύο επόμενα βιβλία.


  Αν έπρεπε για να περιγράψω ένα βιβλίο να χρησιμοποιήσω τους όρους, έξυπνο, ευφάνταστο, πρωτότυπο, εξαιρετικά καλογραμμένο, τότε το "Άγγελος Και Δαίμονας" θα ήταν από τα πρώτα στη λίστα μου. Όχι μόνο διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται προκειμένου να του αποδοθούν οι παραπάνω χαρακτηρισμοί αλλά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που αφού το διάβασα, δύο φορές συνεχόμενες, δεν εκπλήσσομαι καθόλου για την θερμή αποδοχή που συνάντησε από το αναγνωστικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και για την τεράστια επιτυχία του πρώτου βιβλίου μιας εν αναμονή τριλογίας, σε όσες χώρες κι αν έχει εκδοθεί.


  Η ιστορία εξελίσσεται στην σαγηνευτική, σκοτεινή, πάνω από όλα επικίνδυνη Πράγα. Ο κόσμος δεν είναι αυτό που φαίνεται. Χίμαιρες έχουν ανοίξει μαγικές εισόδους για τον κόσμο μας και συνεργάζονται με ανθρώπους. Η μαγεία περιβάλει τα πάντα με το σκοτεινό της πέπλο. Και μέσα σε όλα αυτά ένα νεαρό κορίτσι μεγαλωμένο ανάμεσα στις χίμαιρες, η οποίες ήταν καταπληκτικές και τρομερά πρωτότυπες, θα αλλάξει τα πάντα. Και σαν να μην έφτανε αυτό οι χίμαιρες δεν είναι τα μόνα όντα που περιπλανιούνται στη γη. Άγγελοι πολεμιστές, τους οποίους λατρεύω, βρίσκονται παντού. Η διαμάχη απλά αναπόφευκτη, αλλά τόσο υπέροχη για τον αναγνώστη. Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή των γεγονότων; Ποιος ή τι θα καταφέρει να κάνει την αλλαγή που θα σώσει τον κόσμο από τη καταστροφή που τον περιμένει;

 

  Αυτό που εντυπωσίασε απίστευτα στην ιστορία είναι τα μοναδικά χρώματα και οι απίστευτες περιγραφές. Μπορούσα να φανταστώ ολοκάθαρα κάθε σκηνή, κάθε κίνηση και κάθε έκφραση. Είναι ένα τόσο ιδιαίτερο βιβλίο. Μοναδικό και ευχάριστο. Με μια λέξη θα το έλεγα καταπληκτικό. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν ότι το βιβλίο ήταν σαν εισαγωγή για τα επόμενα. Το οποίο είναι λογικό μιας και είναι το πρώτο της τριλογίας, αλλά εμένα λίγο με ενόχλησε. Παρόλα αυτά, το "Άγγελος και Δαίμονας" αξίζει ένα πέντε στα πέντε για όλε τις άλλες αρετές του που με κέρδισαν τόσο πολύ.


  Είχα καιρό να απολαύσω τόσο πολύ ένα βιβλίο και το συγκεκριμένο με αιφνιδίασε. Η πλοκή κυλάει με γρήγορους ρυθμούς και σε παρασέρνει σε κόσμους μακρινούς, και σκοτεινούς... Στο "Αλλού".  Η συγγραφέας είχε μία πολύ ωραία και πρωτότυπη ιδέα αλλά δεν είναι μόνο αυτό, την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο! Όλα τα συναισθήματα και οι σκέψεις των χαρακτήρων μεταδίδονται στον αναγνώστη με μεγάλη ευκολία με αποτέλεσμα να γίνεσαι ένα μαζί τους. Καθώς γύριζα την μια σελίδα μετά την άλλη με κέρδιζε όλο και περισσότερο η γραφή της Taylor, η οποία δημιούργησε μια ιστορία που τα έχει όλα! Φαντασία, δράση, μυστήριο, εκπλήξεις, έρωτα, πόνο, κίνδυνο, μαγεία.


  Η Καρού είναι απίστευτη. Δημιουργική, γενναία, αυθόρμητη και πανέξυπνη. Η αλήθεια είναι πως επειδή είναι τόσο δημιουργική και με τόση φαντασία, για αυτό μπόρεσα να την αγαπήσω και να ταυτιστώ τόσο πολύ μαζί της. Της αρέσουν οι περιπέτειες και να είναι μέσα σε όλα. Είναι ιδιαίτερη, όπως και όλο το βιβλίο, και δεν φοβάται να δείχνει την υπέροχη διαφορετικότητα της στους άλλους. Είναι πιστή στα άτομα που πιστεύουν σε αυτήν. Είναι σίγουρα μια από τις ποιο τρομερές χαρακτήρες που έχω διαβάσει έχω διαβάσει εδώ και χρόνια.


  Τέλος, μου άρεσε που η όλη η ιστορία δεν εξελισσόταν στην Αμερική. Αν το έχετε παρατηρήσει, σχεδόν όλα τα βιβλία πλέον έχουν ως τόπο αναφοράς την Νέα Υόρκη αλλά η Πράγμα για τα βιβλία είναι σαν ανέγγιχτο σημείο από τον χάρτη. Χαίρομαι που αυτή η φοβερή συγγραφέας έκανε και σε αυτό την διαφορά. Ελπίζω να σας άρεσε η κριτική μου και να την βρήκατε διαφωτιστική σε ότι αφορά αυτό το βιβλίο. Ανυπομονώ για τα σχόλια σας. Α, και για όσους έχουν διαβάσει την σειρά, πως φαντάζεστε την Καρού; Σαν ποια ηθοποιό; Εγώ σαν την Kaya Scodelario.


Το book trailer του βιβλίου:


Σχόλια

  1. Τέλεια κριτική....μπράβοο!!Για την Καρού φαντάζομαι την Alexandra Daddario 😍αλλά και η Kaya είναι φανταστική!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Love B.,
      Ευχαριστώ πολύ. <3 Και η Alexandra θα ήταν πολύ καλή Καρού. Και οι δύο είναι καταπληκτικές. <3

      Διαγραφή
  2. Τώρα σίγουρα με έπεισες να το διαβάσω! Και ήθελα πολύ καιρό λόγω της katytastic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Η Katytastic το προωθεί πολύ αυτό το βιβλίο. Είναι από τις ποιο αγαπημένες τις σειρές. Ελπίζω να σου αρέσει. <3 Ανυπομονώ να ακούσω την άποψη σου μόλις το διαβάσεις. <3

      Διαγραφή
  3. Μμμ, ενδιαφέρον βιβλίο...
    Απλά, γενικά δεν μου αρέσουν πολύ τα βιβλία με αγγέλους και δαίμονες... (και αυτά με βρυκόλακες!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Efthymia Liagka,
      Είναι. <3 Πάντα υπάρχει πρώτη φορά. Νομίζω ως αυτό θα σου αρέσει. <3

      Διαγραφή
  4. ακουγεται τελειο! θα το διαβασω ελπιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Demy B.,
      Χαίρομαι πολύ που σου φάνηκε ενδιαφέρον. Ελπίζω να το διαβάσεις και να σου αρέσει. <3

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις